VAŽNO :

Tu smo da vas osnažimo!

Neformalno obrazovanje

Neformalno obrazovanje mladih žena

Šta je to neformalno obrazovanje?
Kada govorimo o obrazovanju, procesima obrazovanja ili uspjesima obrazovanja obično mislimo na formalni kontekst obrazovanja u školi ili na univerzitetu. Školsko doba je međutim, u poređenju sa našim životnim vijekom, relativno kratak period. Ono je, iako veoma značajno, vremenski ograničeno i omogućuje nam da steknemo određeni nivo znanja u određenim naučnim disciplinama.

Međutim, veliki dio znanja i kompetencija se stiču i van formalnih obrazovnih ustanova. Ljudi uče na radnom mjestu, u slobodno vrijeme, putem medija, na raznim kursevima i seminarima, kroz volonterske angažmane, itd. U poslednje vrijeme interes za razne procese učenja koji se odvijaju van formalnih obrazovnih ustanova je značajno porastao. Izvanškolsko obrazovanje se razlikuje od formalnog obrazovanja i može se podjeliti na neformalne i informalne procese obrazovanja ili učenja.

Kroz našu aktivaciju, pomoći ćemo ženama na sjeveru Crne Gore da se više aktiviraju kada je u pitanju neformalno učenje, i kroz različite radionice usmjerićemo ih ka onim oblastima rada koje mogu savladati brzo i voditi efikasno.

© 2020 www.osnazime.org All Rights Reserved.